Húskínálatunk

Vágóállatainkat 550 kg körüli súlyban és másfél éves korban vágjuk, ami szavatolja a legkiválóbb húsminőséget. Már mi magunk is számtalan finom fogást készítettünk el a saját húsunkból, de szerencsére szinte minden vásárlónk visszajelzése is hasonlóan pozitív élményekről számolt be.

Steak húsok

Bélszín: 

A legnemesebb és legkeresettebb, steaksütés célra kínált húsunk.  Textúrája omlós, íze kellemesen zamatos, tökéletes színhús.

Hátszín: 

A gerinc, bélszínnel átellenes oldalán található izomköteg, melyet erősebb íz és erősebb textúra is jellemez. Csodálatos steak készíthető belőle, ugyanakkor érdemes az őt körülölelő zsírszövettel együtt elkészíteni.

Ribeye:

A hátszín izomkötegének folytatása a nyak irányába. Márványozott, zsírszövetek által gazdagon átszőtt húsról van szó, melynek intenzív íze és omlós textúrája teszi a steak rajongók nagy kedvencévé. Nem titkoljuk, a mi családi kedvencünkről van szó!

Nyak:

Sokak által csak pörkölt, vagy leveshús kategóriába sorolt húsrész, jól kiválasztott szeletei olyan meglepetéseket tartogatnak a marhahús kedvelőknek, ami kellemes meglepetés lesz a tányéron. Steakhouseok kínálatában chuck névvel keressük.

Puha hátszín: 

Flank steak névre keresztelte el a gasztro kultúra azt a szeletet, amit a marha hasizmai közül választunk ki. A színhúsok kedvelőinek ajánljuk.

Fartő:

A marha combjában is találhatóak olyan szeletek, amik a steaksütők körében kedveltek. Ilyen a fartő, amit erős textúra melletti intenzív íz jellemez. Szintén tökéletes színhús.

Harczapfni: 

Kevesen találkoztak eddig ezzel a húsrésszel, egy marhában mindössze néhány szeletre valót találunk a rekeszizomnál. Különleges falat, amit onglet névvel illetnek a steakkedvelők.

T-Bone: 

Népszerű és finom vágás a marha hátszín és bélszín találkozásánál. A két izmot elválasztó csont adja a nevet, ami ismerősen cseng számos étterem kínálatában.

Porterhouse:

A jobbik T-Bone mondta volt egyszer egy kedves barátom. Igaza is volt, hiszen nagyobb a bélszín érme és márványosabb a hátszín rész.

Tomahawk: 

Nevét az indiánok híres, hírhedt bárdjáról kapta, mivel sütés után azt a formát ölti. A ribeye szeletet a bordacsonttal együtt bontjuk és ez adja a különlegességet. Tapasztalt húsevőknek javasoljuk, egy szelet közel 1 kg.

Osso bucco: 

A csontos lábszár szelet nem is igazán steak hús, mégis ebbe a kategóriába soroljuk. Az omlós lábszár, középen a kis velős csonttal, nem marad el gasztronómiai élmény tekintetében egy finom steaktől sem.

BBQ húsok

Szegy:

Mi másért is lehetne 12-13 órákat tölteni egy smoker mellett, mint egy igazi klasszikus marhaszegyért. Egyedülálló ízek és textúra érhető el ezzel az eljárással. Ha valaki esetleg brisket-et keres, szintén megtalálta a megfelelő húsrészt.

Oldalas:

A BBQ világ másik örök klasszikusa. Zsírosabb, zaftosabb, omlósabb ugyanakkor nem annyira szép színhús, mint a szegy. Én bármikor gondolkodás nélkül az oldalast választanám, de az ízlés mindenkinek maga dolga.

Nyak:

Kevésbé elterjedt, ugyanakkor nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk már a marhanyak és a smoker kedvező együttállásáról. Csak javasolni tudjuk minden BBQ kedvelőnek.

Pecsenye húsok

Fehérpecsenye:

Szép egyforma szelekre vágható ízletes húsrész. Kiváló alapanyag egy jó vadashoz, ugyanakkor van aki natúr szeletként kedveli, de használtuk már tatárbeafsteakhez is. Tökéletes színhús, mentes minden zsírtól és hártyától.

Feketepecsenye:

A marhacomb egyik kiváló része. Sovány pörkölthöz éppúgy alkalmas mint egy jó párolt szelethez.

Felsál:

Szintén a marhacomb húsai közül kerül ki. Finomrostú textúrája miatt kedvelik sokan. Ha eltávolítjuk róla a néhány hártyát, kiváló tatárbeafsteaket készíthetünk, de remek alkotóeleme az egyben párolt ételeknek is. 

Fartő:

Tafelspitz, ahogy a nyugati szomszédaink nevezik. Húsleves, frissen reszelt torma és egy finom főtt fartő darab….igazi klasszikus fogás.

Stefánia:

A marha lapockában helyezkedik el ez az izomköteg. Különlegességét a közepén végigfutó ínszalag adja, ami párolás után mennyei kocsonyás rétegként húzódik végig a finomrostú, szépen szeletelhető hús közepén. Nálunk a vadasba csak ez kerülhet.

Rostélyos:

A magyar konyha bővelkedik a jobbnál jobb rostélyos receptekben. Mindnek az alapját a jó minőségű hús adja, erre a célra jobbat nem is ajánlhatunk, már évszázadokkal korábban megfejtették helyettünk. 

Pörkölt, vagy párolt húsok

Pofa:

Az egész marhából mindössze 1-1,5 kg pofahús kerül az ember fazekába, ellenben kis mennyiségét kompenzálja különleges textúrája és íze. Konfitálva, párolva, vagy akár egyszerűen pörköltnek elkészítve is kiváló. A bátrabbak fogyasztják az úgynevezett „zabos-pofát” is, azoknak ajánljuk akik szeretik a cupákos falatokat.

Lapocka:

Darálva, pörköltnek, párolva, szinte bárhogy tudjuk javasolni ezt az egyszerű, ámde nagyszerű húsrészt. Ne várjunk csodát, de a hétköznapi étkezésekhez kiváló alapanyag.

Lábszár:

A marhalábszárat nem kell bemutassuk senkinek. Az első ami eszünkbe jut a pörkölt, galuskával és finom savanyúságokkal. Persze levesben is kiváló, vagy akár szeletben, szószokkal készítve, de azért mégiscsak a lábszárpörkölt az lábszárpörkölt.

Nyak:

Kedvelt gulyás, vagy pörkölt alapanyag. Finom íze és textúrája talán a legfelső lépcsőfokra emeli ebben a kategóriában.

Puha hátszín:

Azoknak ajánljuk, akik kedvelik a kicsit zsírosabb, zaftosabb, cupákosabb falatokat. Nekik a kedvencük lesz, de aki színhús kedvelő az éppen rossz helyen jár.

Comb: Épp a másik véglet mint a puha hátszín. Ha valaki azt a pörköltet szereti, amiben egy szem zsír sincs csak tökéletesen egyforma színhús kockák, az megtalálta, amit keres.

Apróhús:

A húsrészek bontása és formázása során megmaradó „apróhús” a mi egyik kedvencünk. Minden van benne, amit eddig bemutattunk. A bátrabbak megszínezhetik még egy kis szívvel, vagy pár apróbb csonttal és már rotyoghat is a bogrács.

Húskészítmények

Tatárbeafsteak alapanyag:

Nagyon sokszor hallottam már, hogy a tatár az bélszínből készül. Hát szerintünk a finom bélszínt inkább együk meg steak, vagy carpaccio formájában. A tökéletesen letisztított, duplán darált felsál kiváló alapanyag erre a célra. Egyszer egy 18 fős vendégségnek kevertem tatárt bélszínből és felsálból is, természetesen nem tudtak róla, miután elfogyasztották megkérdeztem őket a tapasztalatokról. Egy ember érzett különbséget, azt mondta finomabb az, ami bélszínből készült, csak épp a felsálas tányérra mutatott közben.

Hamburger hús:

Színhúsok és marhafaggyú 70-30 %-os keverési arányban ledarálva. Sokat kísérleteztünk vele, de a saját tapasztalatok és a vásárlói visszajelzések alapján is ez a recept vált be leginkább.

Pörköltkocka:

Lapocka, nyak, lábszár és comb vegyesen kockázva. Igazán jó alapanyag egy bográcsozáshoz. Ha javasolhatom, kérjenek mellé pár apróbb csontot is. Hívják át a barátokat, hűtsék be a sört, gyújtsák meg a tüzet és csak vágják ki a zacskó alját, mi készre kockázva kínáljuk a pörkölt alapanyagot.

Darált hús:

Kérésre bármilyen húsrészt ledarálunk és kicsomagolunk.

Húsos csont:

A vasárnapi húsleves legjobb alapanyaga. Ha kiegészítjük egy kis fartővel, nyakkal, vagy lábszárral akkor a főtt húsból is külön fogást készíthetünk.

Velős csont:

Kérésre szívesen fűrészeljük hosszában is, vagy akár kisebb kuglikra.

Különlegességek

Farok:

Az Ököruszály leves különleges csemege. A farok csigolyáin csodálatosan omlós puha hús fő a levesbe. Mind az íze, mind az állaga kiváló.

Nyelv:

Fűzzük, füstöljük, főzzük és füstöljük is. Olyat is hallottam már, hogy valaki pácolta és kirántotta. Bármely elkészítési formájában kivételes csemege annak aki kedveli.

Vese-velő:

Olyan fogás, amihez marhavese, velő és kalandvágy szükséges. Aki szereti, az nagyon szereti. Akinek nem ízlik, az sosem fogja megszeretni valószínűleg. Mindenesetre olyan étel, ami a hétköznapi konyha szereplője. Mi nagyon szeretjük, főleg egy kis friss petrezselyemmel készítve.

Máj:

Süthetjük egy kis szalonnával szeletben, készíthetünk resztelt májat, májkrémet, de akár rántva is fogyaszthatjuk. Fiatal állatok májáról van szó, bárkinek jó szívvel ajánljuk.

Szív:

Mint azt biológiából mindenki megtanulta a szívizom egy egész más szövet, mint a többi hús. Legtöbbször pörköltként fogyasztják.

Kutyafalatok:

Minden vágásból sok-sok olyan falat marad, ami humán fogyasztásra már nem alkalmas. Leesett darabok, hártyák, inak, csontok és olyan belsőség amit nem fogyasztunk. Ugyanakkor négylábú barátaink előszeretettel lakomáznak ezekből a falatokból, gondoljunk rájuk is a rendelésnél.