Porterhouse steak, zöldborsmártással és steakburgonyával (Molnár Bence)

Hozzávalók:

  • 1 db Porterhouse szelet (70-80 dkg)
  • 3-4 db burgonya
  • 1,5-2 dl tejszín
  • 1,5-2 dl alaplé (húsleves)
  • ½ fej vöröshagyma
  • Worchester sauce
  • mustár
  • bors
  • 1 zacskó egész zöldbors
  • liszt
  • 5-10 dkg teavaj

 

A steak:

     Képzett szakácsok, grill specialisták biztosan más módszert használnak mint én, de tapasztalatom szerint egy átlag konyhában nem mindig áll rendelkezésre az az eszközpark, ami az ő módszereiket sikeresesen tudja adaptálni a háztartásokhoz. Én az ő alapjaikról indulva kísérleteztem ki a saját módszeremet, ami könnyen megvalósítható bármelyik otthoni konyhában. Az első fontos pont, hogy a húst sütés előtt legalább két órával vegyük ki a hűtőből, lehet akár reggel is, ha ebédre készül, a lényeg, hogy sütés előtt már szobahőmérsékletről induljunk. Keressük meg a legnehezebb, legvastagabb serpenyőt otthon és tegyük fel a legnagyobb láng, legmelegebb fokozatára. Hevítsük addig, amíg csak tudjuk, ha a tenyerünket közel tartjuk és már kellemetlen akkor kezd alakulni J Tegyünk a serpenyőbe egy kevés olajat, vagy zsírt. Lehetőleg olyat, amit jól bírja a hevítést. Állítólag a mogyoróolaj a legtutibb, én még nem próbáltam, nekem sima napraforgóolajon is jól működik. A húst sózzuk meg mindkét oldalt bátran, majd helyezzük be az izzó serpenyőbe és oldalanként 2-3 percig süssük. Közben nem kell lökdösni, forgatni, stb…hagyjuk nyugodtan dolgozni. Ezt követően irány az előmelegített sütő, ahol egy tepsiben (vagy akár a serpenyőnkben, ha bírja a sütőt) adjunk neki 150 C°-on nagyjából 20 percet, fedés nélkül (ez a szám sajnos nem egzakt, mivel az otthoni sütők közt simán van 10-15 C° differencia) Ezzel körülbelül elérjük a medium / medium-rare állapotot. A sütőbe tehetünk mellé pár gerezd fokhagymát, egy ág rozmaringot, egy kevés bort alá…itt lehet játszani kicsit az ízekkel. Én ezután szoktam még egyszer átfuttatni fél-fél perc alatt fent a tűzhelyen egy fél kocka vajjal (nem margarin, VAJ!) Ez után jön az utolsó fázis, a pihentetés. Lehetőleg deszkán, vagy olyan tányéron, amit előmelegítettünk. A serpenyőből kivéve, hagyjuk pihenni a steaket 5 percig és ezt követően, frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk.

Segítségünkre tud lenni a műveletben egy egyszerű maghőmérő. A sütős fázis végén a hús közepén 57-58 C°-ot kell mérjünk a medium rare / medium steakhez.

A mártás:

Nagyjából 5 dkg vajon dinszteljünk hagymát, míg megpirul kicsit majd adjuk hozzá a mozsárral összetört zöldborsot. A zöldbors lehet üveges is, de ebben az esetben mossuk le tiszta vízzel egy szűrőben és késsel aprítsuk fel. Adjunk hozzá egy kávéskanál mustárt, Worchester szószt majd egy evőkanál liszttel rántsuk be és engedjük fel a húslével. Miután felforrt, adjuk hozzá a tejszínt és ismét forraljuk fel. Sóval ízesítsük ízlés szerint, majd főzzük pár perc alatt krémes állagúra.

A steakhez egyébiránt nagyon kellemes a zöldborson kívül több más mártás is. Én például nagyon kedvelem a rókagombát, a kéksajtot, vagy bármilyen karakteres ízt a mártás alapjaként.

A steak burgonya:

A burgonyákat mossuk meg, majd héjastul főzzük félkészre. Vágjuk cikkekre, hintsük meg egy kis olajjal, a legjobb erre a célra az olajspray. Enyhén fűszerezzük meg, majd körülbelül negyed órát süssük a sütőben a legmelegebb beállításon, a végén grillező fokozaton.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!