Fehérboros, rókagombás marharagú (Molnár Bence)

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marha lapocka / comb / vegyes pörkölthús
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db sárgarépa
  • 25-30 dkg rókagomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • bors
  • rozmaring
  • tárkony
  • kevés erős fűszerpaprika
  • 2-3 dl száraz fehérbor
  • 1-2 dl tejszín
  • friss petrezselyemzöld

 

Konyhában fazékban, vagy szabadtéren bográcsban készítve is kiváló. Kifejezetten kellemes meglepetés tud lenni egy bográcsos pörköltbe belefáradt társaságnak J A hús tekintetében gondolkodhatunk felsőbb kategóriában is, de szerintem nem érdemes. Inkább a lábszáron, vagy a puha hátszínen érdemes elgondolkodni annak, aki szeretni a cupákosabb falatokat.

A hagymát kockázzuk, majd olajon / zsíron / szalonnán megdinszteljük. Én itt már hozzáadom a sót, illetve a tervezett fűszerek legalább felét. Miután megdinszteltük a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, majd a felkockázott húst és kicsit pirítsuk le, mielőtt felengednénk egy kevés borral. A borral úgy játszunk, hogy az étel folyamatosan, rövid leven rotyogjon finoman.

Amikor a hús felidőnél tart, adjuk hozzá a felkockázott répát, a rókagombát és kis rotyogás után nagyjából fejezzük be a fűszerezést. Én egyedül a tárkonyból szoktam hagyni a végére egy kicsit.

Amikor a hús és a zöldségek is készen vannak, adjuk hozzá az ételhez a tejszínt majd forraljuk meg. Pár perccel a vége előtt adjuk hozzá a zöldborsót és a felaprózott friss petrezselymet. Egy rottyanás együtt, és kész is van.

Köretnek rizzsel szoktuk a legtöbbször enni, de például egy szalvétagombóccal lehet cifrázni még kicsit.

Jót étvágyat kívánunk hozzá!